Što treba znati za posao njegovateljice u Njemačkoj

Posao njegovateljice u Njemačkoj postaje sve traženji. Njemačka traži desetke tisuća njegovateljica koje bi se brinuli o starima i nemoćnima. Oko tri milijuna osoba u Njemačkoj treba skrb, a na tržištu, po nekim procjenama, nedostaje između 30 i 35 tisuća njegovatelja.
Mnogi se hrvatski građani stoga odlučuju na odlazak. No, u traženju posla u Njemačkoj naši građani, nailaze na kojekakve sumnjive agencije i Facebook agente koji im obećavaju mjesečnu plaću od 3000 eura. To je očita prijevara jer su primanja puno manja. U Hrvatskoj također djeluju brojne registrirane i neregistrirane agencije za posredovanje, koje samo proslijede ljude dalje i uzmu za to proviziju. No postoje i ozbiljne firme popust Neubeuer d.o.o. iz Zagreba,  koje zapošljavaju ljude u Hrvatskoj i po potrebi ih šalju na privremeni rad u Njemačku kao izaslane radnike.

Za rad u Njemačkoj uvjet je poznavanje njemačkog jezika na barem komunikacijskoj razini tako da se njegovatelj i klijent mogu sporazumijevati. Nužno je također iskustvo u njegovanju ili medicinska struka. Iskustvo u njegovanju starijih osoba je nužno, a može biti i neformalno, na primjer, njegovanje člana obitelji. Certifikati i diplome nisu nužni, ali mogu biti prednost pri zapošljavanju.
Plaća ovisi o iskustvu, poznavanju jezika i težini radnoga mjesta. Minimalna plaća iznosi 1400 eura, a penje se do više od 2000 eura neto.

Kod odabira kandidata bitno utječu sljedeći faktori: spol, dob, znanje jezika, pušenje, vozačka dozvola.

Budući da se radi od 24satnoj njezi smještaj i prehranu osigurava obitelj kod koje se radi, a troškove prijevoza, dnevnice i plaću isplaćuje poslodavac na tekući ili zaštićeni račun u Hrvatskoj.

Pomoć u kući
Njegovatelji se brinu i o čistoći odjeće i prostora

Svi koji razmišljaju prihvatiti ponudu za posao njegovateljice ili njegovatelja u Njemačkoj trebaju najprije preispitati koliko zaista vole ovaj poziv. Jer bez susjećanja i ljubavi prema starijim osobama njegovatelj ne može dobro obaviti svoj posao. Loše obavljen posao utječe na zadovoljstvo i njegovatelja i korisnika.

BROJKE
36.000 radnih mjesta za njegovatelje je nepopunjeno
15.000 ih se traži u domovima za starije
milijuna Nijemaca koristi usluge njegovatelja
4,5 milijuna Nijemaca će koristiti te usluge do 2060. jer je njemačko stanovništvo sve starije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *